Κυριακή 9 Νοεμβρίου 201416  Oκτωβρίου

 Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Διατροφής ,υλοποιήσαμε στο νηπιαγωγείο μας  δραστηριότητες που επικεντρώνονταν στη σπουδαιότητα της ισορροπημένης διατροφής και στη σχέση της με την υγεία του ανθρώπου.

Διαβάσαμε το παραμύθι   " Πέντε σωματοφύλακες κλεισμένοι στο ψυγείο" και το επεξεργαστήκαμε με ερωτήσεις κατανόησης του κειμένου .
Aκολουθήσαμε το περιπετειώδες ταξίδι του Mάνου στο πάρτι του ψυγείου του, στο πάρτι της ζωής του, και γνωρίσαμε μαζί του τους σημαντικότερους φύλακες του σώματός μας και της υγείας μας. Aνακαλύψαμε την ενέργεια που κρύβεται σε κάθε επιλογή της διατροφής μας και γνωρίσαμε τις ομάδες των τροφών.

Στη συνέχεια διαμορφώσαμε πίνακες αναφοράς για τις ομάδες τροφών και προσπαθήσαμε να αντιστοιχίσουμε τις λέξεις με τις εικόνες(Γλώσσα)Συγκεντρώσαμε πληροφοριακό υλικό  και παίξαμε με αινίγματα και μάθαμε παροιμίες για τη διατροφή


Υλικό από το διαδίκτυοΜάθαμε τον πίνακα διπλής εισόδου δηλώνοντας την προτίμηση μας ανάμεσα σε επτά φαγητά ( Μαθηματικά)

Καλέσαμε στο νηπιαγωγείο την διατροφολόγο κ.Ανθούλα Ρόμπου και τους γονείς μας!
Η διατροφολόγος μας είπε παραμύθι για τη ' φρουτούπολη και τη ζαχαρούπολη' και μας προβλημάτισε με τις ερωτήσεις της.Τι θα κάναμε άραγε αν είμασταν στη θέση των πρωταγωνιστών του παραμυθιού;Το νερό και τη σωματική άσκηση δεν πρέπει να τα ξεχνάμε!
Η διατροφολόγος μας ,μας εξηγεί για το ποσοστό του νερού στο σώμα μας !Ώρα για παιχνίδι! Με ευχάριστο τρόπο συμπληρώσαμε τη διατροφική πυραμίδα με τα τρόφιμα που μας έφερε η διατροφολόγος.Μάθαμε να κρατάμε τη σειρά μας και να αιτιολογούμε τις επιλογές που κάνουμε.(Μελέτη περιβάλλοντος, εξάσκηση της κριτικής ικανότητας και του προφορικού λόγου)


Η διατροφολόγος μας είχε ετοιμάσει και μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση( σε προτζέκτορα) που μας έδωσε πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για τη διατροφή μας.Μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση με τους γονείς και τα παιδιά .Και τώρα οι σεφ προτείνουν!!!
Παιδιά ,τρώτε λαχανικά για να είσαστε γερά!!!
Κατασκευή σεφ με πιρούνι και σαλάτα μαρούλι !(τα χέρια μετακινούνται και τον ταΐζουμε)Αποφασίσαμε, μια και είναι η εποχή που κάνουμε μούστο ,να παρασκευάσουμε μουστοκούλουρα!
Πάμε στην κουζίνα!
Μελετάμε το ημερολόγιο του αμπελουργού και γράφουμε τη συνταγή για τα μουστοκούλουρά μας (είδος κειμένου,λίστα)


Όλα είναι έτοιμα! Ξεκινάμε με τις σωστές αναλογίες !Ζυγίζουμε και μετράμε!(Μαθηματικά)


Και βέβαια  ζυμώνουμε και πλάθουμε!( Λεπτή κινητικότητα)


Αποφασίσαμε να πλάσουμε το αρχικό μας γράμμα!

Έτοιμα!!! Είμαστε περήφανοι!!!Είναι πεντανόστιμα!!!

Την επόμενη ημέρα  μια έκπληξη περίμενε τους γονείς.Δεν τους ξεχάσαμε, φροντίσαμε να ετοιμάσουμε και να τους κεράσουμε μουστοκούλουρα που μάλιστα συνοδεύονταν και από τη συνταγή!!!


Και κάπως έτσι γλυκά και υγιεινά κλείσαμε το θέμα...
Βέβαια το θέμα της διατροφής δεν κλείνει ποτέ...Έτσι δεν είναι;
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου